Gepubliceerd op 05-05-2017

Besnijdenis

betekenis & definitie

Bij joodse en islamitische mannen wordt een klein cirkeltje vlees van de voorhuid (het losse schuifbare omhulsel) van de penis weggesneden. Om u de besnijdenis voor te stellen: het is alsof het dopje van een viltstift wordt afgehaald. Het gebeurt soms vlak na de geboorte, soms een paar jaar daarna. Het besnijden van mannen roept weinig weerstand op omdat er niets functionerends kapot wordt gemaakt hoewel het een ingreep is bij wilsonbekwame mensen. In de USA, Canada, Australië en bijvoorbeeld Frankrijk worden veel mannen automatisch besneden, ongeacht hun godsdienst.

Vrouwenbesnijdenis is een gewoonte in delen van Afrika (Zuid-Egypte, Somalië, Gambia, etc.) en in mindere mate bijvoorbeeld ook in Indonesië. Het bestaat in meerdere varianten: van een lichte insnijding tot het totaal wegnemen van de clitoris en de binnenste en de buitenste schaamlippen, de Somalische variant. Veel vrouwen houden er levenslang pijn en ontstekingen aan over. Besnijdenis zou de maagdelijkheid bevorderen en een besneden meisje wordt ‘rein’ gevonden. Veel islamieten in bovengenoemde landen zijn er bovendien van overtuigd dat vrouwenbesnijdenis een voorschrift is van de islam. Ethiopische christenen denken soms dat vrouwenbesnijdenis een verplichting is van het christendom.

In de Bijbel en in de Koran komt vrouwenbesnijdenis echter niet voor. Het was eeuwenlang een lokale gewoonte, gesteund door mannen en vrouwen die is blijven bestaan nadat het christendom en de islam zich in Afrika vestigden.