Gepubliceerd op 05-05-2017

Ayaan hirsi ali

betekenis & definitie

De politieke gebeurtenissen rond Ayaan Hirsi Ali zijn interessant maar vallen buiten het kader van dit boek. Ayaan Hirsi Ali is in Nederland van asielzoekster opgeklommen tot lid van de VVD in de Tweede Kamer.

Hirsi Ali is een voorbeeld van een zeer geslaagde hoogopgeleide immigrant. Veel hoogopgeleiden, uit welk land dan ook, spreken na een jaar de Nederlandse taal en begrijpen ook de cultuur. Hirsi Ali ook. Ze heeft wel de cultuur moeten leren. Ze vertelt wat er gebeurde toen ze na haar aankomst in Nederland in een asielzoekerscentrum zat.

De bewoners zaten ademloos naar het televisieprogramma Het spijt mij te kijken. Ze haalden elkaar uit hun kamertjes: ‘Kom kijken, dit kan niet waar zijn. Een mán, een volwassen man zit te janken op de televisie. Hij zei zelfs in het openbaar: Het spijt me’.

In grote delen van de wereld is dat ondenkbaar. Wat een slappeling, wat een watje, wat een week gedoe. Als mannen al geen kerels meer zijn, denken zij, dan is het slecht gesteld met de normen en waarden in dat land.