Hanneke Groen

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 14-10-2015

2015-10-14

Amsterdam

betekenis & definitie

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Daarnaast telt de gemeente Amsterdam de meeste inwoners van Nederland. Op dit moment wonen er ongeveer 825.000 inwoners. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, aan de rivieren het Ij en de Amstel.

Amsterdam heeft zijn naam te danken aan een dam in de Amstel die in de 13e eeuw is aangelegd. Rond 1300 kreeg Amsterdam zijn stadsrechten. In de Gouden Eeuw groeide de stad uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. In die tijd kwamen veel immigranten naar Amsterdam en daardoor is de stad heel erg tolerant geworden voor andere godsdiensten en culturen. Tegenwoordig staat de gemeente Amsterdam bekend als de gemeente met de meeste verschillende nationaliteiten ter wereld.

De associaties met Amsterdam zijn onder andere tulpen, molens en klompen, maar ook veel geschiedenis, bijvoorbeeld Anne Frank. Een wereldbekend verhaal dat jaarlijks veel toeristen naar Amsterdam trekt. Daarnaast zijn ook eeuwenoude schilderijen te vinden in het Rijksmuseum. Hier hangen werken van onder andere Rembrandt en van Gogh. Ook het red-light district en de Gay Pride worden veel bezocht. Bovendien staat de grachtengordel van Amsterdam sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dus ook een bezienswaardigheid met geschiedenis.

Amsterdam heeft twee universiteiten en een hogeschool, waardoor er veel studenten naar Amsterdam zijn verhuisd. In combinatie met de vele toeristen, inwoners en studenten kun je Amsterdam beschouwen als een erg multiculturele stad.