Groot wielerwoordenboek

Marc de Coster (2009)

Gepubliceerd op 25-05-2017

tijdrit

betekenis & definitie

Wegwedstrijd waarbij de deelnemers afzonderlijk of in ploegverband een bepaalde afstand in de kortst mogelijke tijd moeten afleggen. De renners starten een voor een en met een bepaalde tussentijd.

Bij een ploegentijdrit wordt de tijd van de hele ploeg of die van een, in een bepaalde positie aankomende renner, opgenomen. Tijdritten zijn een Engelse vinding en werden aanvankelijk ingevoerd omdat de Britse politie een wegren te gevaarlijk vond. Ze stellen niet zozeer lichamelijke dan wel zware mentale eisen aan de renner. Winnaar is daarom niet altijd degene met de beste conditie. De grootste wegrenners zijn niet per definitie de beste tijdrijders. Frans: course contre la montre. Engels: time trial.

Brambilla veroverde het gele leidersshirt in de beruchte tijdrit naar St. Brieuc, waarin Vietto zijn laatste kans op een Tour-zege verspeelde. (Martin W. Duyzings: Sport op twee wielen. 1950)

In de meeste gevallen worden tijdritten verreden als onderdeel van een etappewedstrijd. Grote koersen als de Tour, Vuelta en Giro worden zelfs vaak in de tijdritten beslist. (Wencel Maresch: Wielersport. Historie, training, verzorging, voeding en materiaal. 1997)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.