Groot wielerwoordenboek

Marc de Coster (2009)

Gepubliceerd op 25-05-2017

lijden

betekenis & definitie

Zowel geestelijk als lichamelijk grote inspanningen leveren; afzien. Illustratief hiervoor was de inzinking van Eddy Merckx op 19 juli 1977. In de Tour van dat jaar werd Merckx ziek toen hij over de Col de la Madeleine reed. Hij werd gelost op twaalf kilometer van de top. Diverse malen vroeg de renner de hulp van de rondearts. Wielertaal is doordesemd van lijdenssymboliek. Voorbeelden zat: je het snot voor de ogen rijden, helemaal kapotgaan, kiezen voor de dood of de gladiolen, de man met de hamer tegenkomen. Allemaal uitdrukkingen die aangeven hoe zwaar de renners moeten lijden, zowel fysiek als geestelijk. In het Franse wielerargot gebruikt men voor afzien en lijden o.a. de uitdrukkingen ‘être dans le dur’ en ‘dégueuler sa bouillie’.

Een wielrenner als Roger De Vlaeminck ziet men niet meer in het peloton. Zo stijlvol en gedreven, zo handig en behendig, zo ijdel en mooi - en o zo succesvol. Hij kon lijden als geen ander, zonder ook maar iets van zijn schoonheid te verliezen. (NRC Handelsblad, 09/04/2001)

Om eerlijk te zijn geloof ik er geen bal van, van al dat lijden. Ik vind dat we het woord moeten schrappen uit het wielerjargon. Het is onzin. Misschien dat coureurs vroeger leden, toen het nog sneeuwde en twintig graden vroor in juli, en ze op de onverharde cols hun lekke band met de tanden van de velg moesten trekken omdat alle vingers allang waren afgevroren. Maar nu is het lijden een marketingtruc geworden. Het is een verkooppraatje waaraan journalisten niet moeten meewerken, (de Volkskrant, 22/07/2005)