Groot wielerwoordenboek

van asfalteczeem tot zoetemelkpositie (uitgave 1989)

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

huur: de - ophalen

betekenis & definitie

Het door toprenners minder hard presteren in criteria volgend op de Tour de France. Uitdrukking populair gemaakt door Gerrie Knetemann.

Een voorspelling wil hij ook nog wel doen. ‘Landis gaat winnen vanavond, dat is duidelijk. Die komt natuurlijk niet voor niets naar Stiphout. Even de huur ophalen, zo noemde Gerrie Knetemann het altijd. Maar ja, hij heeft het ook dubbel en dwars verdiend.’ (Eindhovens Dagblad, 26/07/2006)

‘Die overwinning was fantastisch,’ zegt Schleck, vlak voor hij zich in een Zwolse school omkleedt voor het Profspektakel. Maar het podium dat hij pakweg drie maanden later zou bestijgen, leverde nog meer lof op. Tussen de Cauberg en de Alpe d’Huez zit immers een wereld van verschil, zeker als daarvoor ook de Col d’Izoard is beklommen. ‘Het was de mooiste etappe,’ vindt Schleck dan ook ronduit. ‘Door die zege in de Tour de France is er voor mij veel veranderd.’ Ten goede welteverstaan. Zo kan hij ‘de huur ophalen’ in diverse Nederlandse en Franse criteriums. En is zijn aanzien in Luxemburg aanzienlijk gestegen. (De Stentor/Zutphens Dagblad, 10/08/2006)