Groot wielerwoordenboek

van asfalteczeem tot zoetemelkpositie (uitgave 1989)

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

duiven

betekenis & definitie

Wielrenners die in de bergetappes niet gemakkelijk kunnen volgen en daarom samenklonteren. Ze rijden in hun eigen tempo en hun doel is om samen vóór het sluiten van de tijdcontrole binnen te zijn. Door hun grote aantal kunnen ze niet uit de wedstrijd gezet worden. In het Franse wielerargot wordt van dergelijke renners gezegd dat ze ‘de laatste metro nemen’ (prendre le dernier métro). Vgl. autobus.

Gekende favorieten worden over een afstand van meters tot middelmatige duiven, die allengs op minuten achter de adelaars aanharken. (Nieuwe Revu, 16/04/1992)

De duiven kwamen te laat binnen omdat wij zo hard reden. (Nieuwe Revu, 05/07/1995)

Twee jaar nadat Jan Janssen uitbundig was gehuldigd als de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France, verscheen hij voor het laatst in de omloop van de verschrikkingen. Het was zijn achtste optreden in de Ronde en niet eerder raakte hij zo ver achterop als in de bergetappe naar het Alpendorp Gap. In het gezelschap van ‘de duiven’, de ijzeren coalitie van de verslagenen, moest Janssen bijna 25 minuten toegeven op ritwinnaar Primo Mori. (de Volkskrant, 04/09/1999)