Groot wielerwoordenboek

van asfalteczeem tot zoetemelkpositie (uitgave 1989)

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

dernykoers

betekenis & definitie

Wedstrijd op de weg of op de baan achter lichte motoren, waarbij de gangmaker meetrapt. Doordat de snelheid minder hoog ligt dan bij het stayeren, zijn dernykoersen uitermate geschikt voor korte, overdekte binnenbanen. Ook wel ‘wedstrijd achter brommers’ genoemd. Engels: motor-paced race. ‘De dernykoers is de circusact van de zesdaagse’ is een gevleugelde uitspraak van Wilfried de Jong.

In de catacomben hangt een mistroostige sfeer. Boven, op en rond het houten ovaal, is het klimaat nauwelijks aangenamer. De tribunes van het sportpaleis zijn op een van de eerste avonden van de 47ste Zesdaagse van Antwerpen dun bevolkt. Op het middenterrein hangen mensen aan de vele tapkasten, maar dringen hoeft niet. In de vipruimte is aan de keurig gedekte tafels nog volop plaats. Champagne wordt er weinig gedronken. Een orkest doet zijn best. Een omroeper meldt droog de uitslag van een dernykoers. (NRC Handelsblad, 22/01/1990)

Parijs heeft jaarlijks de slotetappe van de Tour de France, Barcelona zijn klimkoers naar de Montjuich. Amsterdam hoort in dat rijtje thuis met het Criterium der azen. Want zo ga ik de dernykoers volgend jaar noemen. (Trouw, 24/05/1993)