Groot wielerwoordenboek

Geschreven door Marc De Coster

Gepubliceerd op 25-05-2017

contra-expertise

betekenis & definitie

Franse term voor de tweede medische controle (door de nationale bond van de renner aangevraagd, ambtshalve of op verzoek van de renner), tegenonderzoek. Dat kan bijv. gebeuren wanneer een renner positief wordt bevonden. Iedere renner levert bij de controle twee flesjes urine in. Deze worden verzegeld en naar het laboratorium gestuurd. De inhoud van het tweede flesje wordt alleen gecontroleerd in geval van een contra-expertise. Het laboratorium dat de eerste analyse heeft verricht, doet dus ook het tegenonderzoek. Dit moet in principe gebeuren binnen de vijftien werkdagen vanaf het verzoek of op de eerstvolgende geschikte datum voor het laboratorium. Onder de aanwezigen: de renner in kwestie, een door hem aangestelde deskundige, een vertegenwoordiger van zowel de nationale bond van de renner als van de uci.

Ook Theunisse, vriend en slapie van Rooks, is betrapt op het gebruik van stimulerende middelen. Beide renners vragen contra-expertise aan. (Mario de Boer: Steven Rooks. De sportman van het jaar vertelt zijn levensverhaal. 1989)

Pantani verlaat met zijn gevolg Madonna di Campiglio om naar Imola te reizen. Daar laat hij in een kliniek weer bloed afnemen voor zijn contra-expertise. De uitslag: 48 procent. Maar die uitslag telt niet. Want met een eenvoudige zoutoplossing kan de bloeddikte gemanipuleerd worden. (Het Parool, 12/06/1999)