Groot wielerwoordenboek

Marc de Coster (2009)

Gepubliceerd op 25-05-2017

beau brummell

betekenis & definitie

Bijnaam van de Franse renner Charles Pelissier. Naar de Britse dandy George Bryan Brummell (1778-1840), befaamd vanwege zijn perfecte kleding.

Totdat eind jaren twintig Charles Pelissier zich aan het front meldde, de jongere broer van Henri (die in 1923 de Tour won) en Francis. Aanvankelijk zat directeur Henri Desgrange niet op zo’n type renner te wachten. Zeker niet, toen die in 1925 in wielertenue op de Tourmalet ging staan en de passerende renners toeriep: ‘Jullie zijn gek dat jullie hier fietsen.’ De organiserende krant L’Auto sabelde de jongste Pelissier genadeloos neer. De rassprinter toonde berouw en begon aan een beter imago te werken. Hij kon daarbij gebruikmaken van een fantastisch hulpmiddel. De Fransman was op afstand de mooiste renner van het peloton en besloot dat Adonis-uiterlijk te exploiteren. Terwijl zijn broers nieuwe trainings- en voedingstechnieken introduceerden, was Charles de eerste die met witte sokjes reed. Hij vond ze zo mooi afsteken tegen zijn diepbruine benen. Al gauw verwierf Pelissier de bijnaam ‘Beau Brummell’. Hij werd een graag geziene gast in de beau monde. (Trouw, 25/07/1994)


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!