Redactie Ensie

Groene energie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 04-02-2016

2016-02-04

Zonneboiler

betekenis & definitie

Een zonneboiler is een apparaat dat duurzaam warm water levert door gebruik te maken van zonlicht. Daarnaast kan men met een zonneboiler flink besparen op het gebruik van gas. Een zonneboiler bestaat over het algemeen uit drie onderdelen, namelijk een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer.

Een zonneboiler werkt als volgt. Op het dak worden zonnecollectoren geplaatst die zonlicht opvangen. Binnenin deze zonnecollectoren bevinden zich buizen met daarin vloeistof. Doordat zonlicht op de zonnecollector valt, warmt deze vloeistof op. De zonnecollector is zo ontworpen dat er vrijwel geen warmte verloren gaat. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen in een voorraadvat, van waaruit het rechtstreeks een huishouden binnen stroomt. Doorgaans wordt er tevens een naverwarmer als onderdeel aan de zonneboiler toegevoegd. Meestal is dit een normale cv-ketel die wordt gebruikt om op dagen met weinig zonlicht een huishouden toch te voorzien van warm water. Een zonneboiler is hiermee een manier om op een duurzame manier om te gaan met gasverbruik en tegelijkertijd altijd toegang te hebben tot warm water.

Doordat een zonneboiler water verwarmd door middel van zonlicht, is een goede manier om de CO2 uitstoot van een huishouden in te perken. Een zonneboiler is bij aankoop een behoorlijk investering. Prijzen van zonneboilers kunnen uiteenlopen van € 2.000 tot € 5.000 euro. De prijs hangt veelal af van de hoeveelheid zonnecollectoren die men hierbij aanschaft. Met meerdere zonnecollectoren, kan men meer zonlicht opvangen en meer water verwarmen. Bij een huishouden met een hoog verbruik van warm water, bijvoorbeeld een gezin met meerdere kinderen, kan men er voor kiezen om meerdere zonnecollectoren te laten installeren.