Redactie Ensie

Groene energie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 04-02-2016

Zonne-energie

betekenis & definitie

Bij zonne-energie worden zonnestralen opgevangen en omgezet in energie. Deze vorm van energie wordt gezien als groene stroom, er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en er is geen sprake van uitstoot van broeikasgassen. Zonne-energie wordt over het algemeen door middel van zonnepanelen opgewekt.

Met behulp van zonnepanelen kan zonlicht worden omgezet naar energie. Zonne-energie is op deze manier duurzaam, zonlicht raak immers niet op. Daarnaast komen er bij het gebruik van zonnepanelen geen broeikasgassen vrij. Alleen bij de productie van dergelijke apparaten wordt er CO2 uitgestoten. Deze hoeveelheid wordt echter snel door een zonnepaneel terug verdiend. Anders gezegd besparen zonnepanelen netto veel CO2. Naast zonnepanelen kan men ook gebruik maken van een zonneboiler om gebruik te maken van zonlicht als energiebron. De warmte die door de zonnecollectoren wordt opgevangen vanuit zonnestralen, wordt dan gebruikt om water in het huishouden te verwarmen. Hoewel de vraag naar zonnepanelen in Nederland de afgelopen jaren stijgt, moet men er rekening mee houden dat niet elk dak hiervoor geschikt is. In sommige gevallen kan men slechts op bepaalde tijdstippen van de dag zonlicht opvangen, waardoor het plaatsen van zonnepanelen geen zin heeft.

Omdat in Nederland de zon niet altijd schijnt, kunnen mensen met zonnepanelen op dagen met weinig zonlicht gebruik maken van grijze stroom. Hiermee proberen energiemaatschappijen de overstap naar groene energie nog aantrekkelijker te maken.

In Nederland kan men bij de aanschaf van zonnepanelen of andere duurzame energiesystemen aanvraag tot een subsidie doen. Op deze manier probeert de Nederlandse overheid het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Over het algemeen geldt dat het investeren in zonnepanelen zich op lange termijn terug verdiend. Door snelle technologische vooruitgang kan deze investering zich steeds sneller terug verdienen.