Redactie Ensie

Groene energie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 04-02-2016

Warmetruiendag

betekenis & definitie

Warmetruiendag is een campagne in Nederland om klimaatsverandering tegen te gaan. Men wordt opgeroepen de verwarming tenminste één graad lager te zetten en in plaats daarvan een fijne, warme trui aan te trekken. De campagne is er op gericht om te laten inzien hoe makkelijk men energie kan besparen.

In 2007 werd de eerste landelijke Warmetruiendag in Nederland georganiseerd. Hierbij werden scholen, gemeenten en provincies opgeroepen om mee te doen met Warmetruiendag om zo met heel Nederland energie te besparen. Het motto van Warmetruiendag luidt dan ook dat de groenste energie, energie is die je niet gebruikt. Door de verwarming één graad lager te zetten, kan men per huishouden 6% energie besparen en daarmee 6% uitstoot van CO2. Wanneer iedere Nederlander hieraan zou mee doen, zou dat volgens de organisatoren van Warmetruiendag 3,3 miljoen m3 gas uitsparen en daarmee de uitstoot van CO2 met 6,3 miljoen kilo verkleinen. Warmetruiendag draagt op deze manier bij aan de bewustwording van hetgeen men kan doen om simpel energie te besparen en daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner milieu.

Warmetruiendag wordt in Nederland altijd rond 16 februari georganiseerd, dit is de datum dat in 2005 het Kyoto-protocol van kracht werd. Hierin werd met allerlei landen ter wereld besloten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om hiermee bij te dragen aan een schoner milieu. Warmetruiendag initieert diverse acties, zoals het lager zetten van de verwarming op scholen, maar ook instructies om een eigen warme trui te breien. Energieleverancier Greenchoice heeft zich sinds 2012 verbonden aan warmetruiendag. In 2014 kreeg de campagne van warmetruiendag de tweede plaats bij de European Sustainable Energy Awards.