Redactie Ensie

Groene energie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 04-02-2016

2016-02-04

Energievergelijker

betekenis & definitie

Een energievergelijker is een voorziening die men kan gebruiken om een energieleverancier te vinden die aansluit bij de persoonlijke wensen. Wanneer men van plan is om over te stappen naar een andere energieleverancier, kan men gebruik maken van een energievergelijker om bijvoorbeeld de voordeligste aanbieder te vinden.

Energievergelijkers bieden mensen de mogelijkheid om energieleveranciers naast elkaar te zetten. Het advies van een energievergelijker is onafhankelijk en geeft gemakkelijk inzicht in het totale aanbod van energie. Zo kan men middels een energievergelijker snel achterhalen welke energieleverancier het goedkoopst is. Daarnaast verschillen de voorwaarden die energieleveranciers hanteren. Voor sommige mensen zijn juist deze voorwaarden belangrijk bij het aangaan van een energiecontract, bijvoorbeeld wanneer een energieleverancier met name gebruik maakt van groene energie.

Door bij een energievergelijker gegevens in te vullen, kan men er bijvoorbeeld achter komen of bepaalde energieleveranciers binnen een bepaalde regio goedkoop energie aanbieden en of ze aansluiten bij de persoonlijke wensen van de klant. Op deze manier kan men gemakkelijk het ideale energiecontract vinden. Een energievergelijker is doorgaans gratis te gebruiken.

In Nederland zijn er diverse energievergelijkers die men kan gebruiken bij advies voor het overstappen naar een andere energieleverancier. Bij de meeste energievergelijkers wordt het aanbod van alle grote energieleveranciers meegenomen en wordt bij het advies onder andere rekening gehouden met gezinssamenstelling, gebruik van elektriciteit en gas, de woonomgeving en persoonlijke wensen die bijvoorbeeld betrekking hebben op het gebruik van groene energie. Wanneer men overstapt naar een andere energieleverancier via een energievergelijker, behoeft men vaak niet zelf het oude contract op te zeggen, de overstap wordt door de vergelijker geregeld.