Gepubliceerd op 18-09-2017

Gracchen

betekenis & definitie

Gracchen - Voorname aristocratische familie te Rome, behorend tot het geslacht van de Sempronii. Enkele leden van deze tak hebben een min of meer belangrijke rol gespeeld. Een Tiberius Sempronius Gracchus was consul in 215en213 v.C. en in 212 gesneuveld tijdens de Eerste Punische Oorlog.

Een andere Tiberius Sempronius Gracchus regelde als praetor in 179 v.C. de Romeinse bezetting van Spanje. Hij was consul in 177 en in 163 v.C. en censor in 169. Na de dood van P. Cornelius Scipio Africanus huwde hij met diens dochter Cornelia. Hun twee zonen, Tiberius Sempronius enGaius Sempronius, waren beroemde volkstribunen, en hun dochter Sempronia trad met P. Cornelius Scipio Aemilianus in het huwelijk.

De roem van de Gracchen is gevestigd door deze beide zonen, die zich hebben ingespannen om de geweldige economische crisis van de 2e eeuw v.C. door drastische maatregelen op te lossen.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!