Heike (1853-1926) De Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes is internationaal bekend geworden door zijn onderzoekingen naar de eigenschappen van de stof bij zeer lage temperaturen. Hij verrichtte die arbeid in het kryogeen (lage temperatuur) laboratorium in Leiden, dat na zijn dood naar hem het ‘Kamerlingh Onneslaboratorium’ is genoemd.
In de loop der jaren was de wetenschap er al in geslaagd alle gassen vloeibaar en vast te maken met uitzondering van helium. In 1908 slaagde Kamerlingh Onnes erin, dit gas in vloeibare vorm te brengen - uiteraard door middel van de zeer lage temperaturen, die hij in zijn laboratorium kon bereiken. Hoewel het hem niet meer lukte ook de vaste vorm van helium tot stand te brengen (deze prestatie werd geleverd door een andere Nederlander, Kamerlingh Onnes’ opvolger Keesom) ontving hij voor zijn werk in 1913 de Nobelprijs voor natuurkunde.
Een andere opmerkelijke prestatie leverde deze beroemde Nederlander op 13 oktober 1921, toen hij in zijn laboratorium de recordtemperatuur van 0,9° absoluut bereikte (ong. 250° C onder nul). Dit record hield tot 1933 stand.