‘Eau de Cologne’ is een zó algemeen gebruikt woord geworden, dat we meestal vergeten dat het Frans is en letterlijk ‘water uit Keulen’ betekent. Het kreeg die naam, omdat dit geurige parfum voor het eerst in deze Duitse stad vervaardigd werd.
Wie daar verantwoordelijk voor was weten we niet precies. De meest aanvaarde verklaring wil, dat het de Italiaan Giovanni Farina was, die zich in 1709 in Keulen vestigde en het ‘geheim’ van zijn reukwater later doorgaf aan zijn familieleden. In elk geval is de familie Farina ook in onze tijd nog bekend als de producente van talrijke parfums, waaronder natuurlijk ook eau de cologne.Anderen schrijven de ontdekking toe aan Paul de Feminis, die het recept uit Milaan mee naar Keulen nam en het reukwater aanvankelijk op de markt bracht onder de naam ‘Eau admirable’. Later zou hij het bereidingsrecept verkocht hebben aan zijn neef Farina. Oorspronkelijk werd eau de cologne gemaakt uit alcohol, bloemen, kruiden en specerijen, die gedistilleerd werden en waaraan daarna bepaalde hoeveelheden plantenessence werden toegevoegd. Dat oorspronkelijke recept is talloze malen verbeterd. Tegenwoordig wordt eau de cologne meestal vervaardigd uit planten- en vruchtenolie, die opgelost in alcohol en dan gedistilleerd worden. Aan de stof, die op die manier verkregen is, worden later bepaalde hoeveelheden rozenolie toegevoegd.