Golfsportwoordenboek

Golfsportwoordenboek door Jan Luitzen

Gepubliceerd op 24-07-2017

eindstand

betekenis & definitie

(de; -en) - lichaamsstand van de golf(st)er na de follow-through, als afsluiting van de swing, syn. finish (1), eindpositie.

• Rechterhiel van de grond, de rechterzijde komt door en passeert de linkerzijde, doorzwaaiend tot het evenwicht in de eindstand is bereikt. De heupen zijn nu naar het doel gericht en de schouders door de armen en de stok wat verder weggedraaid. (CHAMB)

• Vanuit je positie halverwege de follow-through Iaat je nu rustig de stok doorzwaaien, je volgt de beweging met je lichaam waarbij in je eindstand je buik naar het doel wijst, je armen hoog zijn met de doorgezwaaide stok ergens achter je lichaam en je staat vrijwel alleen op je linkervoet. Prachtig in balans, dat wel. Golfers plegen in de eindstand even te blijven staan en de bal na te kijken. Zij doen dat omdat je meestal aan je eindhouding en de vlucht van de bal kunt zien wat er eventueel mis is gegaan tijdens de kort durende gecompliceerde golfswinq. (LOESH)

• Vrijwel alle topgolfers sluiten hun swing af met een elegante en opvallende pose, hun handelsmerk zo u wilt. Ze hebben de gewoonte om iedere volle slag daarmee te bezegelen, zoals een schildersdoek pas af is als de kunstenaar het gesigneerd heeft. (LEADB)