Golfsportwoordenboek

Golfsportwoordenboek door Jan Luitzen

Gepubliceerd op 14-07-2017

baan

betekenis & definitie

(de; banen) 1 - golfbaan. (golf)course, golfveld, terrein om golf te spelen, syn. course.

• De hoogste baan ter wereld is de Yak golfbaan, op een hoogte van 3.970 meter boven zeeniveau in Kupup, India. (...) De golfbaan Old Links in Musselburgh, GB, is naar verluidt de oudste ter wereld. Mary, Queen of Scots, zou hier al gespeeld hebben in 1567. In 1811 werd het de eerste golfbaan in Groot Brittannië waar een competitie werd georganiseerd voor vrouwen. (GLEND)

• Er zijn ‘openbare’ en ‘besloten’ golfbanen. De uitdrukking 'openbaar’ is enigszins misleidend omdat veel mensen denken dat iedereen die golf wil spelen hier terecht kan. Als zodanig klopt dat wel, maar met dien verstande dat ook op openbare golfbanen een toelatingsnorm van kracht is. Deze toelatingsnorm is het bezit van het golfvaardigheidsbewijs (GVB). Openbaar heeft betrekking op het feit dat geen eisen gesteld worden met betrekking tot lidmaatschap van een club, zoals bij besloten golfbanen wel het geval is (kan zijn). Besloten golfbanen horen toe aan een bij de Nederlandse Golf Federatie aangesloten club. Deze banen zijn toegankelijk voor eigen leden en, tegen betaling van greenfee, voor NGF-leden van andere clubs en vrije golfers. (STRUIJ)

2 (NGF-competitiereglement) - iedere door de NGF goedgekeurde baan, nadat de NGF de baan en de holes vanaf de meetpunten op de officiële tees tot het midden van de greens heeft gemeten en voor elk soort tee een course rating en een slope rating heeft vastgesteld; wordt ook ‘gemeten baan’ genoemd, syn. course, golfbaan, golfcourse.

• De uitdrukking ‘onder de baan lopen’ of ‘onder de baan spelen’ betekent: minder slagen maken dan de par van een hole of de par van de baan. Het is ‘foute’ spreektaal. Als iemand opmerkt: ‘Ik speelde onder de baan’, dan is de logische vraag daarna: ‘En, is het daar donker?’ (SPEEK)

3 (de golfregels) - het hele gebied binnen de grenzen die door de commissie zijn vastgesteld, syn. course, golfbaan, golfcourse