Geschiedenis Lexicon

H.W.J. Volmuller (1981)

Gepubliceerd op 03-08-2020

Guldensporenslag

betekenis & definitie

benaming ontstaan in de 19e eeuw voor de slag tussen de opstandige Vlamingen en een Frans leger, op 11.7.1302 bij Kortrijk. Na de → Brugse Metten (18.5.1302) werd Vlaanderen, op de burchten van Kortrijk en Kassei na, bevrijd van de Franse bezetting.

De Vlamingen trokken hun troepen, die vooral uit voetvolk samengesteld waren, samen rond Kortrijk. Onder leiding van Robrecht van Artois rukte een Frans ridder- en ruiterleger op naar deze stad om de burcht te ontzetten. Het Franse leger trachtte tevergeefs de stad binnen te trekken. De definitieve slag had plaats op de Groeningekouter. Het Vlaamse voetvolk aangevoerd door Gwijde van Namen, de zoon, Willem van Gulik. de kleinzoon van de graaf van Vlaanderen. Gwijde van Dampierre. en de Zeeuw Jan van Renesse, vernietigde het Franse ridderleger.

Er vielen in deze slag ca. 1000 Franse edelen, wier gouden sporen als buit werden meegevoerd. De Guldensporenslag was de eerste grote overwinning van voetvolk op ruiters. Ten opzichte van Frankrijk betekende de overwinning de bevestiging van de Vlaamse onafhankelijkheid. die echter reeds in 1305 door het Verdrag van → Athis-sur-Orge opnieuw aangetast werd. De overwinning had een beslissende invloed op de democratisering van de stadsbesturen in Vlaanderen en in de aangrenzende gewesten.Litt. J.F.Verbruggen, De slag der gulden sporen (1952); J.F.Verbruggen, Het leger en de vloot van de graven van Vlaanderen (1960); J.F.Verbruggen, 1302 in Vlaanderen (1977).