Kronenburgerpark betekenis & definitie

Het Kronenburgerpark is een stadspark in het centrum van Nijmegen. Het park grenst aan de Parkweg en de Kronenburgersingel en ligt dicht bij het begin van de oudste straat van Nijmegen, de Lange Hezelstraat. Het Kronenburgerpark wordt bezongen in het nummer Kronenburg Park van Frank Boeijen.

In 1874 begon Nijmegen met de sloop van de Middeleeuwse omwalling van de stad. Dit grootschalige sloopproject wilde de stad combineren met de aanleg van het nodige groen rondom het stadscentrum. Om die reden werden er verschillende parken aangelegd, waaronder het Kronenburgerpark. Hiervoor werd de tuinarchitect LiƩvin Rosseels uit Leuven ingeschakeld. Hij ontwierp een park met een pittoreske sfeer in Engelse stijl, door heuvels, glooiende paden en een vijver aan te leggen. Ook werd een deel van de Nijmeegse stadsmuur onderdeel van het park, evenals verschillende verdedigingstorens.

De meest bekende toren in het Kronenburgerpark is de Kronenburgertoren. Deze toren wordt ook wel de kruittoren genoemd, vanwege haar functie als kruitopslag. Voor deze toren lag ten tijde van de omwalling een gracht. Tegenwoordig is de gracht vervangen door een grote vijver.

In 2004 begon de gemeente Nijmegen met een renovatieproject van het Kronenburgerpark. De nodige modernisering werd toegevoegd en het park werd toegankelijker gemaakt voor bezoekers, onder andere door nieuwe verlichting aan te brengen en de paden en brug bij de vijver aan te pakken.

Het Kronenburgerpark is een Rijksmonument. De reden hiervoor is dat het park historische waarde heeft, doordat de Engelse stijl goed laat zien hoe parken destijds ontwerpen werden. Bovendien is het park een essentieel onderdeel van het stedenbouwkundig plan van Nijmegen. Daarnaast wordt het Kronenburgerpark gezien als een cultuur-historisch onderdel van de stad, dat om die reden behouden moet blijven.