Friso van der Wal

Directeur bij NO KIDDING Stop kindermishandeling!

Gepubliceerd op 08-12-2016

2016-12-08

Kindermishandeling

betekenis & definitie

Kindermishandeling is elke vorm van seksueel en lichamelijke mishandeling van minderjarige kinderen. Ook op emotioneel vlak kan er kindermishandeling plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn een gebrek aan liefde, leiding en bescherming.

Op dit moment hebben rond 320.000 kinderen ( 3 per schoolklas) p.j. in Nederland ervaring met fysieke en/ of geestelijke mishandeling of fysieke en / of geestelijke verwaarlozing ( grootste groep) of misbruik of zijn getuige van huiselijk geweld. Ook combinaties komen voor. In de huidige veelal te late signalering / opvang door de overheid blijven rond 275.000 mishandelde kinderen (een verborgen epidemie) buiten beeld.

Oorzaken van deze verborgenheid en doorgeven van het ' estafettestokje' zijn: onverwerkte ervaringen bij opvoeders + zwijgen van de kinderen + wegkijken door omstanders.

Door middel van de No Kidding methodiek, een speciale methodiek tegen kindermishandeling, kan het estafettestokje afgenomen worden. Onder het motto: ' kleine stappen, grote winst' leert de No Kidding methodiek het publiek en beroepsgroepen, die met kinderen werken, om zich bewust te worden dat een snelle oplossing niet bestaat, maar wel positieve gebaren naar kinderen, die opgeteld, een spoor van zelfvertrouwen bij kinderen in stand houdt.