Frerik Meijer

Customer Care Manager

Gepubliceerd op 23-01-2016

2016-01-23

DNS

betekenis & definitie

Het telefoonboek van het internet. Het zorgt voor het omzetten van domeinnamen in IP-adressen en omgekeerd.

DNS staat voor Domain Name System. Het systeem zorgt ervoor dat domeinnamen (zoals facebook.com en nu.nl) worden omgezet in IP-adressen zodat de juiste websites worden weergegeven en e-mail op de juiste plek wordt bezorgd. Het is hierdoor makkelijker om op het internet de weg te vinden. IP-adressen zijn immers moeilijk om te onthouden en blijven niet altijd gelijk.

DNS werkt als volgt. Internet toegangsproviders zoals KPN en Ziggo hebben servers die voor klanten een opgevraagde domeinnaam gaan omzetten in een IP-adres (resolven). Zij spreken hiervoor de aan een domein gekoppelde nameservers aan. De nameservers beantwoorden het verzoek van de toegangsprovider met het juiste IP-adres of een doorverwijzing naar een ander domein. Hierna kan de klant verbinden met de juiste server om een website weer te geven.

Het antwoord van de nameservers bevat naast de doorverwijzing of het IP-adres tevens een tijdsaanduiding of Time To Live. Dit is de tijd die de toegangsprovider het verkregen antwoord zal onthouden. Hierdoor hoeft de toegangprovider voor de volgende klant voor dat domein niet opnieuw een verzoek bij de nameserver te doen binnen die tijd. Dit zorgt ervoor dat het internet sneller werkt. Dit zorgt er echter ook voor dat een DNS-wijziging op het internet niet direct overal merkbaar is.