Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

VO2 Max

betekenis & definitie

De VO2 max is een veelgebruikte graadmeter, onder andere in de fitness, die weergeeft hoe het is gesteld met iemands conditie. De waarde van de VO2 max staat gelijk aan de maximale hoeveelheid zuurstof die men kan opnemen per bepaalde tijdseenheid.

De Vo2 max is een belangrijke maatstaf om te kijken hoe het gaat met iemands conditie. Tijdens het sporten is de zuurstofopname van groot belang. Hoe meer zuurstof men kan opnemen, des te meer energie kunnen de spieren opwekken door verbranding, des te meer kracht en uithoudingsvermogen men heeft. Aan de VO2 max waarde leest men dus af hoeveel zuurstof het lichaam maximaal kan opnemen per bepaalde tijdseenheid. Het hangt hierom ook sterk samen met het algehele functioneren van het hart.

De VO2 max wordt doorgaans uitgedrukt in de verhouding tussen aantal liter of milliliter ingeademde zuurstof per minuut. Met name duursporters, zoals mensen die veel hardlopen of wielrennen, hebben over het algemeen een zeer hoge VO2 max waarde. Bij deze mensen kan de VO2 max waarde soms wel twee keer zo hoog liggen dan bij mensen die niet sporten.

Naast het feit of men sport of niet, wordt de VO2 max waarde beïnvloed door een aantal factoren. Zo dient men rekening te houden met zowel lengte als gewicht. Daarnaast is het van belang om te letten op lichaamsbouw, voor sommige mensen geldt dat hun lichaamsbouw in hogere mate aansluit bij een hoge VO2 max waarde.