Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

Sets

betekenis & definitie

Sets is een veel gebruikte term in de fitness wereld, waar een set staat voor een reeks oefeningen. Tijdens het fitnessen doet men doorgaans een bepaald aantal sets van oefeningen. De intensiteit van de verschillende sets kan hieromtrent verschillen.

Tijdens het fitnessen is het gebruikelijk om bepaalde oefeningen voor een vast aantal keer te herhalen. Een reeks van vaste herhalingen wordt ook wel een set genoemd. Men kan bijvoorbeeld een set van tien push-ups doen of een set van acht keer bankdrukken. De losstaande oefeningen binnen een set worden zelf reps genoemd. Wanneer men aan fitness doet, is het gebruikelijk om voor korte periodes intensieve oefeningen te doen, waarnaar men even rust neemt. Hierdoor is het handig om oefeningen te doen in sets.

Het is niet ongebruikelijk dat sets verschillen in de mate van intensiteit of duur. Men kan bijvoorbeeld het plan hebben om vier sets bankdrukken te doen. Hierbij kan men er voor kiezen om de eerste set tien reps te doen, de tweede set acht reps, de derde set zes reps, enzovoort. Ook kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste set met een lichter gewicht te beginnen en naarmate het aantal gedane sets oploopt, het gewicht langzaamaan verhogen.

Omdat het fitness een zeer blessuregevoelige sport is, dient men na elke set even kortstondig rust te nemen. Op deze manier hebben de spieren even een moment rust, zonder dat ze te koud worden voor een volgende set.