Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Rustperiode

betekenis & definitie

Tijdens het sporten, en met name tijdens fitness, zijn rustperiodes van belang. Door te sporten en bepaalde oefeningen te doen, worden de spieren zwaar belast. Door structureel rustperiodes in lassen, hebben de spieren de tijd om deze zware belasting te verwerken en te groeien.

Tijdens de oefeningen die men doet bij fitness, is het doel om bepaalde spieren of spiergroepen uit te putten en zelfs een beetje te beschadigen. Wanneer dit gebeurt, zal het lichaam naderhand meer voedingsstoffen naar de betreffende spieren sturen, waardoor de spiermassa naar verloop van tijd groeit. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat men regelmatig rustperiodes inlast. Tijdens de rustperiode groeien de spieren namelijk.

Hoeveel rustperiodes men dient te nemen en hoe lang deze rustperiodes dienen te zijn, hangt af van de hoeveelheid ervaring die men heeft. Het is bij fitness, en bij het indelen van rustperiodes, belangrijk om naar het eigen lichaam te luisteren. Wie meer ervaring heeft, kan beter naar zijn of haar eigen lichaam luisteren en kan daarom beter inschatten hoeveel rustperiodes hij of zij nodig heeft en hoe lang deze dienen te zijn. Over het algemeen geldt dat spieren ongeveer 72 uur nodig hebben om te herstellen na een intensieve training. Wanneer men meerdere keren per week wilt trainen, is het dan ook aan te raden om zich per training te richten op een andere spiergroep, waardoor spiergroepen die eerder zijn belast de tijd hebben om te rusten.

Als men meerdere keren per week traint en zich desalniettemin moe en futloos voelt, kan het zijn dat men niet genoeg rustperiodes neemt. Het lichaam heeft dan te weinig tijd om zich te herstellen, waardoor men zich voor een langere periode zeer vermoeid kan voelen.