Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Reps

betekenis & definitie

Reps is een term die veelal wordt gebruikt met betrekking tot fitness en is een cijfer wat aangeeft hoe vaak een oefening wordt herhaald. Het aantal reps staat dus gelijk aan het aantal keer dat men een bepaalde oefening doet.

Tijdens het fitnessen is het gebruikelijk om bepaalde oefeningen te doen die men voor een aantal keer herhaalt. Bijvoorbeeld, bankdrukken, gewichtheffen, push-up, sit-up, etc. Hieromtrent staat het aantal reps voor het aantal keer dat men de oefening herhaalt. Doet men bijvoorbeeld tien push-ups, dan spreekt men van tien reps.

Er zijn verschillende manier om reps te herhalen. Het is niet ongebruikelijk om verschillende reps te doen in bepaalde sets. Een set is het aantal keer dat je een rep herhaalt. Tien reps van push-ups staat dus gelijk aan één set push-ups. In plaats van continu dezelfde reps te herhalen, worden soms het aantal reps verlaagt na de eerste keer. Men kan op deze manier bijvoorbeeld meerdere sets uitvoeren, waarbij de eerste set gelijk staat aan 10 reps, de tweede set aan 8 reps, enzovoort. Daarnaast wordt bij het gewichtheffen wel eens het gewicht per set verhoogd. Bij elke set van nieuwe reps pakt men een zwaarder gewicht, zodat de oefening zwaarder wordt.

Voor velen is het aan te raden om niet te snel veel reps achter elkaar te doen. Men dient tussen een aantal reps een rust moment in te lassen, om de spieren niet over te belasten.