Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Pre workout

betekenis & definitie

Een pre workout is een supplement dat men voor een training inneemt en dat ervoor zorgt dat men zich energiek voelt. Een pre workout kan verschillende stoffen bevatten die ervoor zorgen dat men tijdens een krachttraining meer uithoudingsvermogen heeft.

Een pre workout wordt voor of tijdens een krachttraining ingenomen, waardoor men tijdens de training meer energie en uithoudingsvermogen heeft. De verschillende stoffen die in een pre workout kunnen zitten, zorgen voor dit effect. Sommige van deze stoffen zijn bekend om het energieke effecte dat ze hebben op personen, zoals cafeïne. Andere stoffen zorgen ervoor dat de bloedvaten in het lichaam wijder gaan staan, waardoor men minder snel moe wordt, zoals arginine.

Indien men een pre workout neemt, kan het zijn dat men zich na de training zeer futloos voelt en snel wilt slapen. Dit wordt ook wel een pre workoutdepressie genoemd. Het lichaam heeft in dat geval alle supplementen van de pre workout opgebruikt en heeft vaak behoefte aan een nieuwe energiebron. In sommige gevallen voelt men zich na het gebruik van een pre workout zeer futloos, maar kan men desalniettemin niet in slaap komen vanwege het oppeppende effect van de pre workout.

Pre workouts zijn niet onomstreden. Zo zouden de effecten van de supplementen verslavend zijn en niet onderdoen voor bepaalde opwekkende harddrugs. Daarnaast worden vele varianten van pre workout supplementen via illegale wegen verhandeld, waardoor het moeilijk is om controle te houden op de kwaliteit van de supplementen.