Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Koolhydraten

betekenis & definitie

Koolhydraten zijn bepaalde stoffen die een belangrijke energiebron voor het menselijke lichaam vormen. Men vindt koolhydraten terug in onder andere graanproducten, zoals pasta en brood. Volgens de gezondheidsraad dient men 40 tot 70 procent van de dagelijkse energie uit koolhydraten te halen.

Het menselijk lichaam kan tal van voedingsstoffen omzetten in energie. Een van de meeste bekende van deze stoffen zijn de zogenaamde koolhydraten. Net als bij vetten en eiwitten, levert de verbranding van koolhydraten door het menselijk lichaam energie op. Koolhydraten zitten met name in graanproducten, maar ook in peulvruchten en aardappelen. Wanneer men koolhydraten binnen krijgt, worden deze tijdens het verteringsproces omgezet in glucose, waarnaar de koolhydraten worden verbrand door (spier)weefsel. Het is aan te raden om de dagelijkse energiehoeveelheid die men binnen krijgt voor een groot deel uit koolhydraten te laten bestaan.

Net als bij vele andere voedingsstoffen, is het ongezond om veel te veel koolhydraten binnen te krijgen. Als niet alle koolhydraten worden opgebruikt, worden deze omgezet in vet. In het lichaam komen koolhydraten voornamelijk voor als glucose, wat een suiker is. Het lichaam zet dit automatisch om in vet. Daarnaast kan een structureel overschot aan koolhydraten het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Wie echter veel energie verbruikt, kan gerust veel koolhydraten consumeren. Men is het er niet over eens of koolhydraten gezond zijn, maar zolang men op zijn minst evenveel koolhydraten binnen krijgt als verbrand, is men het er eenduidig over eens dat koolhydraten niet ongezond zijn.