Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Hypertrofie

betekenis & definitie

Hypertrofie is een term die veelal wordt gebruikt in de fitness wereld en houdt in dat weefsel en organen in grootte toenemen. Door hypertrofie worden de afzonderlijke cellen van (spier)weefsel groter, waardoor het totale weefsel in grootte toeneemt.

Met betrekking tot fitness wordt wel eens gesproken van zogenaamde hypertrofie krachttrainingen. Dit soort training is gericht op het laten toenemen van het volume van afzonderlijke cellen, waar uiteindelijk het weefsel of het orgaan waarvaan de cellen deel uitmaken ook in volume toeneemt. Hypertrofie wordt dan ook met name gerelateerd aan de toename van spierweefsel. Hypertrofie krachttrainingen zijn, in tegenstelling tot veel andere specifieke trainingen, niet gericht op het gebruik van maximale kracht, maar juist te trainen met matige gewichten en korte pauzes. Wanneer men begint met hypertrofie krachttrainingen, wordt men dan ook aangeraden om te beginnen met oefeningen op 60 tot 70 procent van de maximale kracht die men heeft.

Hypertrofie begint wanneer men door trainingen zijn of haar eigen spier als het ware heeft gescheurd. In rust groeien de spieren weer aan, waarbij extra voedingsstoffen worden opgenomen om de krachtinspanning de volgende keer beter aan te kunnen. Doordat het lichaam extra voedingsstoffen (met name eiwitten) afvoert naar het spierweefsel, herstelt de spier niet alleen van de training, maar neemt ook toe in volume. Omdat het doel van een hypertrofie krachttraining is om de spieren te beschadigen, loopt men hierbij altijd een risico op spierpijn of andere klachten. De meeste van deze klachten gaan echter naar een korte periode over. Het spierweefsel is op dat moment in volume toegenomen, waardoor het meer kan worden belast, waardoor men minder snel spierpijn zal krijgen.