Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

High intensity training (HIT)

betekenis & definitie

Een high intensity training, ook wel afgekort tot HIT, is een vorm van trainen waarbij de spieren tot het extreme worden uitgeput. Het doel is om uiteindelijk een tijdelijk opgeven van de spieren te creëren om zo een herstelproces in gang te zetten waarbij het lichaam uiteindelijk spieren opbouwt.

High intensity trainingen zijn speciaal ontworpen krachtoefeningen die, door afwisselend het lichaam uit te putten en te rusten, zijn bedoelt om zo snel mogelijk vet te verbranden en spiermassa op te bouwen. Een HIT is een oefening die kort, onregelmatig en zeer intens is. Deze loodzware training is erop gericht om het lichaam zo snel mogelijk uit te putten, waarnaar het zichzelf dient te herstellen in periodes van korte rust. Het lichaam bouwt op deze manier zeer effectief spieren op, terwijl de oefening zelf weinig tijd kost. Voor veel personen is een high intensity training dan ook een aantrekkelijke combinatie van een flinke work-out die weinig tijd kost.

Een HIT duurt doorgaans ongeveer 20-30 minuten, waarbij men steeds hele korte oefeningen doet en vervolgens een halve minuut rust neemt. Bij een HIT is het gebruikelijk om steeds op een bepaalde spier of spiergroep te focussen, waarbij de oefening in teken staat van het extreem uitputten van deze spier.

Hoewel high intensity trainingen goed werken voor wie snel spieren wilt opbouwen of vet wilt verliezen, is er ook de nodige controverse rondom deze relatief nieuwe vorm van oefeningen. Verschillende wetenschappers en sportartsen stellen dat deze vorm van trainen zeer gevaarlijk kan zijn voor diegenen die er net aan beginnen. Veel HIT’s staan in teken om personen zichzelf zo extreem mogelijk uit te putten, waardoor men niet meer goed naar zijn of haar eigen lichaam luistert.