Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Excentrisch trainen

betekenis & definitie

Bij excentrisch trainen doet men oefeningen waarbij bepaalde spieren onder spanning blijven en hierdoor langer worden. Excentrisch trainen wordt ook wel negatief trainen genoemd.

Omtrent fitness en krachttrainingen maakt men een onderscheid tussen drie manieren van trainen, namelijk concentrisch, excentrisch en isometrisch. Elk van deze drie manieren richt zich op een specifieke wijze van trainen. Excentrisch trainen betreft het trainen van met name de lengte van de spieren. Waar de meeste fitness oefeningen zijn gericht op korte, explosieve bewegingen, denk aan gewichtheffen of squaten, probeert men bij excentrisch trainen juist de spier een tijdje onder spanning te houden.

De standaard training met betrekking tot gewichtheffen is gericht op het zo snel mogelijk naar boven stoten van het gewicht. Hiermee traint men de korte spieren, dit wordt ook wel concentrisch trainen genoemd. Een excentrische krachttraining is om vervolgens het gewicht langzaam te laten zakken, waarbij de armspieren voor een korte tijd onder spanning worden gehouden. Excentrisch krachttrainen wordt dus in de regel relatief langzaam uitgevoerd. Hierdoor kan men er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een zwaarder gewicht te gebruiken dan men gewend is bij de concentrische krachttraining.

Hoewel excentrisch trainen belangrijk is voor een goede balans in de spierontwikkeling, heeft men vaak een zogenaamde spotter nodig om het goed uit te voeren. Dit is een ander persoon die helpt bij, in geval van gewichtheffen op een bank, het naar boven tillen van het gewicht. Excentrisch trainen vereist bij vrijwel alle oefeningen een spotter, waardoor het een stuk lastiger is om regelmatig de vereiste oefeningen te doen.