Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

EPOC

betekenis & definitie

EPOC is een afkorting voor het zogenaamde Excess Post-Exercise Oxygen Consumption, in het Nederlands ook wel zuurstof tekort of schuld genoemd. EPOC komt voor na een intensieve training. Het lichaam is dan al in rust, maar de zuurstof consumptie ligt nog steeds een stuk hoger.

De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt, na een intensieve training is men even buitenadem. Het lichaam heeft op dat moment hard gewerkt en hierdoor een kortstondig zuurstof tekort. Wanneer het lichaam in rust is, daalt de zuurstof opname echter niet meteen. De zuurstof opname blijft in deze periode tijdelijk verhoogd, ook al zijn de spieren niet meer actief bezig. Deze periode wordt ook wel EPOC genoemd. Studies hebben laten zien dat de verhoogde zuurstof opname soms wel tot 24 uur na de training kan worden gemeten.

EPOC staat dus voor de tijdelijke verhoging van zuurstofopname die men na een training heeft. Hieromtrent geldt dat hoe hoger de EPOC-waarde, hoe hoger het zuurstof tekort, des te effectiever is de training geweest. Om energie te produceren die tijdens de training nodig is, moet het lichaam bepaalde stoffen verbranden, bijvoorbeeld koolhydraten en vet. Voor deze verbranding heeft het lichaam zuurstof nodig. Een hogere zuurstof opname van het lichaam, staat dus gelijk aan een hogere verbranding van vetten en andere stoffen. De EPOC-waarde van een training wordt dan ook gebruikt om bijvoorbeeld effectief af te vallen. Met name bij krachttraining, bijvoorbeeld tijdens de fitness, komt men vaak hoge EPOC-waardes tegen. Wie een hoge EPOC-waarde wilt bereiken, kan dus beter korte, maar intensieve krachttrainingen doen dan duursporten, zoals hardlopen of fietsen. Daarnaast dient men voor een optimale EPOC-waarde niet te lang te rusten tussen de verschillende trainingen.