Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Dumbbell

betekenis & definitie

Een dumbbell is een type gewicht dat veelal wordt gebruikt bij krachttrainingen tijdens de fitness. Een dumbbell is een korte staaf met aan beide uiteinden een vast gewicht, of losse gewichten die er aan kunnen worden bevestigd. Dumbbells worden ook vaak halters genoemd.

Dumbbells of halters worden voornamelijk gebruikt bij fitness, bodybuilding en krachttrainingen. De term dumbbell is ontstaan in de 18e of 19e eeuw in Engeland, waar men kerkklokken gebruikte om de armen en het bovenlichaam te trainen. Door het gewicht van de kerkklokken, waren ze zeer geschikt om mee te trainen. Om te voorkomen dat dit veel geluid zou veroorzaken, haalde men vaak de klepel uit de klok. Omdat deze klokken geen geluid meer konden maken, werden ze ‘dumb’ genoemd. Vrij vertaald zijn dumbbells dus eigenlijk ‘stomme’ klokken.

Door hun geringe lengte, kan men een dumbbell in een hand gebruiken. Om deze reden zijn dumbbells geschikt om een bepaalde spier in een arm of hand te trainen, bijvoorbeeld de biceps en triceps, maar bijvoorbeeld ook de polsspieren. Vaak worden dumbbells in een paar gebruikt, waarbij men beide armen simultaan traint. Er wordt daarnaast over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen dumbbells met vaste gewichten of met losse gewichten. In het laatste geval kan men verschillende gewichten aan de dumbbell bevestigen, om zo bijvoorbeeld de intensiteit van een training te verhogen.