Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Driepoot theorie

betekenis & definitie

De driepoot theorie is een gedachtegang afkomstig uit de fitness wereld die stelt dat het fundament van fitness ligt in drie elementen, namelijk voeding, training en slaap. Met name bij fitness, waar men veel korte, intense inspanningen levert, zijn al deze elementen zeer belangrijk.

Wie denkt aan fitness, denkt al snel aan eindeloze herhalingen van oefeningen in de sportschool. Hoewel fitness natuurlijk in het teken staat van het training van bepaalde spieren, moet men er stil bij staan dat dit niet het enige is. Naast de diverse intense oefeningen die men in de sportschool kan doen, zoals gewichtheffen als krachttraining of juist cardio voor het uithoudingsvermogen, dient men bij fitness ook bewust om te gaan met voeding en rust.

Bij fitness is het doel om spieren op een zo intens mogelijke wijze uit te putten, om ze vervolgens weer sterker te laten aangroeien. Dit doet men niet alleen door de spieren te trainen met oefenen, hierbij is het ook van belang dat men voedingstoffen binnen krijgt die de spieren kunnen gebruiken als bouwstoffen. Dit zijn met name eiwitten. Wie veel aan fitness doet, dient er op deze manier op te letten dat men met het voedingspatroon wel voldoende eiwitten binnen krijgt. Daarnaast kan men er voor kiezen om bepaalde supplementen te nemen, die de groei van spieren nog meer stimuleren.

Naast voeding is ook rust, oftewel slaap van groot belang bij het fitnessen. Tijdens de rust krijgen de getrainde spieren namelijk de kans om even op adem te komen en te groeien. Door fitness oefeningen te doen, beschadigd men als het ware de spieren. Door deze beschadiging, kiest het lichaam er voor om meer voedingsstoffen af te voeren naar de spieren. Het is echter wel belangrijk dat de spieren voldoende rust hebben om de beschadigingen aan