Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Core stability

betekenis & definitie

Core stability is een term uit de fitness waarmee wordt verwezen naar de stabiliteit van de romp. Core stability legt de nadruk op alle spieren en spiergroepen die zich in de romp bevinden en die bijdragen aan een stabiele lichamelijk houding.

Core stability is simpelweg de stabiliteit van de romp. In de romp zitten vele kleine spieren en spiergroepen die er gezamenlijk voor zorgen dat het lichaam in staat is om in de omgeving waarin zij verkeert te functioneren. Men kan dus een goede core stability krijgen door met name de spieren in de romp te trainen. Dit zijn bijvoorbeeld spieren in de bekken- en heupgordel, spieren in de wervelkolom en buikspieren.

Het trainen van de core stability is niet alleen goed voor de stabilisatie van het lichaam, maar zorgt er ook voor dat men minder snel blessures oploopt. Voor het trainen van de core stability kan men verschillende oefeningen doen. Hierbij is de zwaarte van de oefening in de eerste plaats minder belangrijk dan het goed uitoefenen ervan. Door op een verkeerde manier de buikspieren te trainen, kan men bijvoorbeeld de rugspieren juist verzwakken.