Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Core

betekenis & definitie

Core is binnen de fitness de benaming voor het centrum van het lichaam. De core kan worden gezien als alle spieren in de romp van het lichaam, afgezien van de spieren van de ledematen.

In de fitness spreekt men van de core wanneer men verwijst naar het centrum van het lichaam, oftewel de romp. Hierbij worden ledematen en de nek niet meegeteld. Spieren in de core zijn vaak kleine spieren of spiergroepen die vastzitten aan wervels, zoals aan de wervelkolom. Core spieren zorgen met name voor een stabiel lichaam, alle kleine spiertjes aan de wervelkolom zorgen er bijvoorbeeld voor dat het lichaam in staat is om haar positie ten opzicht van haar omgeving te herkennen.

Onder de core spieren worden alle spieren gerekend die zich bevinden in de romp. Dit zijn onder andere spieren in de heup- en bekken gordel, spieren in de onderrug en buikspieren. Een sterke core is binnen de fitness niet alleen goed voor de stabilisatie van het lichaam, het zorgt er ook voor dat men minder snel blessure lijdt aan een van de spieren die zich in de core bevinden.