Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Concentrisch trainen

betekenis & definitie

Bij concentrisch trainen doet men bepaalde oefeningen die erop gericht zijn om de spier op een bepaalde manier te trainen. Concentrisch trainen richt zich hieromtrent op het korter laten worden van de spieren, waardoor de spieren over het algemeen ook in kracht toenemen.

Met betrekking tot fitness maakt men een onderscheid tussen drie vormen van spiertrainingen, namelijk concentrisch, excentrisch en isometrisch. Bij concentrische trainingen doet men korte krachttrainingen die de spieren korter maken en hiermee krachtiger. Een voorbeeld concentrische trainen is bijvoorbeeld gewichtheffen, waarbij het gewicht zo snel mogelijk omhoog wordt gestoten. Met deze oefening traint men de kracht van de biceps. Of de naar boven gaande beweging tijdens een squat, waarmee de bovenbeenspieren worden getraind.

De meest gebruikte oefeningen in de fitness kunnen worden geschaard als concentrische trainen. Concentrisch trainen wordt daarom ook wel de standaard manier van trainen genoemd. In de regel geldt dus dat concentrisch trainen te maken heeft met korte, vrij explosieve oefeningen. Voor een optimale spiertraining is men van mening dat oefeningen met betrekking tot concentrisch trainen dan ook verkieslijk ongeveer één seconde duren, waarbij intensiteit van de krachtuitoefening belangrijker is dan herhaling of uithoudingsvermogen.

Tijdens de fitness wordt vaak voldoende aandacht besteedt aan concentrisch trainen. Voor een goede balans tussen verschillende spieren en spiergroepen, dient men echter ook te letten op andere spiertrainingen. Dit soort spiertrainingen vallen onder excentrisch of isometrisch trainen.