Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Cardio training

betekenis & definitie

Een cardio training is een trainingsschema dat specifiek gericht is op het opbouwen van conditie en het verbranden van vet. Cardio trainingen kenmerken zich hierom vaak door oefeningen die te maken hebben met fietsen, hardlopen, roeien of andere sporten waarbij uithoudingsvermogen belangrijk is.

Cardio trainingen zijn met name gericht op het vergroten van het uithoudingsvermogen en tegelijkertijd het verbranden van vet. Bij een cardio training wordt daarom veel waarde gehecht aan de hartslag, of de zogenaamde hartslagzone. Hiermee wordt als het ware het gebied bedoeld waarbij de hartslag zodanig hoog is dat men optimaal vet verband. Waar dit gebied precies ligt, is afhankelijk van iemands leeftijd. Over het algemeen wordt gesteld dat men de volgende formule moet aanhouden: 220 - leeftijd = maximale hartslag. Voor een optimale cardio training dient de hartslag tussen de 55 en 75 procent van de maximale hartslag te liggen. Iemand van 30 heeft dus een maximale hartslag van 190 (220-30). Een hartslag van 55 tot 75 procent van de maximale hartslag is dan respectievelijk 104,5 en 142,5. Iemand van 30 dient er dus voor te zorgen dat zijn of haar hartslag tijdens de cardio training afwisselend tussen de 104,5 en 142,5 ligt. De meeste cardio trainingen hebben dan ook zogenaamde intervallen, waarbij men de intensiteit van de training snel achter elkaar afwisselt.

Wanneer men intensiever gaat training en de hartslag boven 75 procent van de maximale hartslag komt te liggen, gaat het lichaam over op het verbranden van suikers in plaats van vet. Suikers leveren namelijk veel meer energie op. Vandaar dat cardio trainingen doorgaans licht en langdurig zijn, waardoor men continu bezig is met het verbranden van vet.