Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Barbell

betekenis & definitie

Een barbell is een instrument in de fitness dat wordt gebruikt om bepaalde spieren te trainen of bepaalde oefeningen te doen. Een barbell is een vrij lange staaf waaraan men aan beide uiteinden gewichten kan bevestigen. Door de staaf op te tillen, traint men de armspieren.

Wie doet aan fiitness, gebruikt hiervoor over het algemeen verschillende instrumenten om verschillende spieren te trainen. Een barbell is een specifiek instrument om de armspieren te trainen. In het Nederlands wordt de barbell ook wel de lange halter genoemd, vanwege de lengte van de staaf waaraan de gewichten zitten bevestigd. Deze kan variëren van 1,2 meter tot wel 2,4 meter. Doordat een barbell voornamelijk is gericht op het trainen van de spiermassa van de armen, wordt het veelal gebruikt in de bodybuilding en krachttrainingen.

Binnen de fitness wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten barbells. Niet alleen kunnen barbells namelijk verschillen in lengte, maar ook in het ontwerp. Zo is er naast de normale barbell, met een rechte staaf, ook de zogenaamde EZ curl bar, waarbij er bepaalde krommingen in de staaf zitten. Hiermee kan men nog specifieker een bepaalde spier of spiergroep trainen. Daarnaast zijn er barbells met vaste gewichten. Deze komt men voornamelijk tegen in sportscholen.

Hoewel barbells grotendeels worden gebruikt voor spiertraining, maakt men bij bijvoorbeeld het Olympisch nummer gewichtheffen ook gebruik van een barbell.