Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Anabolen

betekenis & definitie

Anabolen, ook wel anabole steroïden genoemd, zijn middelen die de prestaties bij fitness en krachttrainingen verhogen. Anabolen geven een sporter meer uithoudingsvermogen en zorgen voor een hogere opbouw van eiwitten, waardoor spieren sneller kunnen herstellen en groeien.

Anabolen zijn middelen die voornamelijk binnen de bodybuilding worden gebruikt. Anabolen zorgen ervoor dat personen die veel aan fitness en/of krachttrainingen doen, op een zeer hoog tempo spieren opbouwen. Hoewel men door het gebruik van anabolen dus in een korte tijd zeer gespierd kan worden, kan het gebruik ervan diverse nadelige bijeffecten veroorzaken, zoals een zeer hoge bloeddruk, mogelijke bloedingen in maag en darmen en kan de kans op hartaanvallen vergroten. Ook kan het gebruik van anabolen leiden tot onomkeerbare lichamelijke veranderingen, zoals haargroei of -uitval op plekken waar dit niet hoort en het ontwikkelen van borsten bij een man.

In de praktijk wordt er doorgaans een onderscheid gemaakt tussen twee soorten anabolen, namelijk endogene en exogene. Endogene anabolen zijn stoffen die natuurlijk ook in het menselijk lichaam voorkomen, zoals testosteron. Exogene anabolen zijn stoffen die van buitenaf komen en niet natuurlijk in het lichaam voorkomen.

Het gebruik van anabolen is alleen in de professionele sport verboden. Men mag dus geen anabolen gebruiken om de eigen prestaties te verhogen. Amateursporters kunnen daarentegen op eigen risico gebruik maken van anabolen.