Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Aminozuren

betekenis & definitie

Aminozuren zijn bestanddelen van eiwitten, de bouwstenen van het menselijk lichaam. Aminozuren zorgen voor het vervoer en de opslag van allerlei stoffen in het menselijk lichaam. Binnen de fitness worden aminozuren gebruikt om te zorgen voor een snellere spieropbouw.

De drie meest voorkomende aminozuren zijn leucine, isoleucine en valine, die gezamenlijk 70 procent van sommige eiwitten vormen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en zijn als het ware de bouwstenen van het menselijk lichaam. De drie aminozuren worden gezamenlijk ook wel de BCAA genoemd, oftewel Branched-Chain Amino Acids (vrij vertaalt vertakte-keten-aminozuren).

Bij zware inspanning kunnen deze aminozuren worden ingenomen als supplement op de dagelijkse hoeveelheid aminozuren die men met de voeding binnen krijgt. Door fitness en krachttrainingen ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in de spieren. Het lichaam heeft eiwitten (ook wel proteïne) nodig om deze scheurtjes te herstellen. Hoe meer bouwstoffen het lichaam tot haar beschikking heeft, des te sneller kunnen deze herstelwerkzaamheden worden verricht en des te sneller vindt er spieropbouw plaats.

Het gebruik van aminozuren als supplement bij fitness en krachttraining is niet onomstreden. Sommige producten die een hoge concentratie aminozuren bevatten, worden alleen verkocht in het illegale circuit. Daarnaast kan het gebruik van aminozuren de balans in het lichaam verstoren, waardoor er allerlei bijeffecten kunnen optreden.