Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Aeroob vermogen

betekenis & definitie

Aeroob vermogen verwijst naar een energiesysteem in het menselijk lichaam dat bij de verbranding van brandstoffen gebruik maakt van zuurstof. Het aeroob vermogen is hiermee een indicatie van de capaciteit van een bepaald energiesysteem.

Tijdens het sporten, of bewegen en andere activiteiten in het algemeen, verbrandt het menselijk lichaam brandstoffen om het lichaam van energie te voorzien. Welke soort brandstoffen het lichaam gebruikt, hangt af van de soort bewegingen die men maakt. Men spreekt van aerobe verbranding wanneer er bij de verbranding van deze brandstoffen zuurstof wordt gebruikt. Het aeroob vermogen is de energie die het lichaam kan produceren door middel van aerobe verbranding van brandstoffen. Naast het aerobe vermogen heeft men ook een zogenaamde anaeroob vermogen. Dit is het energiesysteem waarbij er bij de verbranding van brandstoffen in het menselijk lichaam geen zuurstof wordt gebruikt.

In de topsport dienen de verschillende energiesystemen verschillende soorten sporten. Omdat het aerobe vermogen zuurstof nodig heeft voor de verbranding van brandstoffen, wordt het met name door het lichaam gebruik bij langere afstanden of duursporten. Om aanspraak te maken op het aerobe vermogen, dient het lichaam namelijk wel de tijd te hebben om zuurstof te vervoeren. Bij zeer explosieve sporten, zoals sprinten, heeft het lichaam geen tijd om deze zuurstof aan te voeren, hierbij maakt het lichaam dan ook gebruik van het anaerobe vermogen.

Topsporters in verschillende disciplines maken over het algemeen gebruik van verschillende energiesystemen. Wie gespecialiseerd is in bijvoorbeeld lange afstand hardlopen, zwemmen of fietsen, traint vaak het aerobe vermogen om de sport zolang mogelijk vol te houden. Door deze sporten veel te beoefenen, traint men het lichaam om snel en efficiënt zuurstof te vervoeren door het lichaam, wat weer bijdraagt aan het aeroob vermogen.