Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

1RM

betekenis & definitie

1RM is een term die veelal wordt gebruikt in de fitness en aangeeft hoeveel men kan tillen met een specifieke oefening met één herhaling. 1RM staat dan ook voor ‘one rep maximum’, en meet de maximale kracht til- of liftkracht van een persoon.

1RM geeft een theoretische waarde aan waarin men kan aflezen hoe vaak men een bepaalde oefening kan uitvoeren. Dit kunnen verschillende oefeningen zijn, bijvoorbeeld gewichtheffen met een barbell of dumbbells. De gedachte achter deze term is dat men bij het fitnessen een bepaalde oefening doet, en daar het maximale uithaalt. Met behulp van de berekening achter 1RM kan men berekenen hoe vaak men een oefening maximaal kan uitvoeren, theoretisch gezien. Hierbij moet men er wel rekening mee houden dat oefeningen alleen meetellen mits ze perfect zijn uitgevoerd.

1RM is hiermee een theoretische maat die weergeeft hoe sterk de spieren zijn. Hoe meer oefeningen men doet, hoe sterker de spieren en hoe gemakkelijker de oefening zou moeten zijn. De theoretische maat geeft aan met hoeveel gewicht de oefening één keer kan worden uitgevoerd.

Stel men heeft een gewicht van 20 kilogram dat men 15 keer achter elkaar kunt optillen. Bij elke oefening hoort een bepaald percentage van 1RM. Dit percentage is afhankelijk van het aantal herhalingen dat men maximaal kan doen. Stel dat men achterhaalt dat voor de oefening gewichtheffen 15 herhalingen gelijkstaan aan 70 procent van 1RM. Dit houdt in dat 70 procent van het 1RM 20 kilo is. Om het maximale uit de oefening te halen, wilt men 100 procent weten van 1RM. Als 20 kilogram 70 procent is, dan is 28,5 kilogram 100 procent (20/70 *100). Oftewel, men kan de oefening met één keer uitoefenen met een maximaal gewicht van 28,5 kilogram.