Findio

Findio is dé manier om online geld te lenen.

Gepubliceerd op 03-08-2016

Kredietlimiet

betekenis & definitie

Kredietlimiet is het maximale bedrag dat een kredietnemer kan lenen van een kredietverstrekker bij een doorlopend krediet. Dit bedrag wordt beïnvloed aan de hand van de kredietwaardigheid, die tot stand komt door te kijken naar het inkomen, vaste lasten en schulden van de kredietnemer. Ook het betalingsverleden wordt meegenomen.

Het kredietlimiet is van toepassing bij een doorlopend krediet. Bij deze vorm van lenen krijgt de kredietnemer een vooraf afgesproken bedrag tot zijn of haar beschikking, dat opgenomen kan worden wanneer de kredietnemer daar behoefte aan heeft. Het vooraf afgesproken bedrag is het kredietlimiet. Dit is namelijk het maximale bedrag dat de kredietnemer kan lenen. Dit bedrag hoeft niet volledig opgenomen te worden, een lager bedrag is ook mogelijk. Een hoger bedrag dan de kredietlimiet is niet mogelijk.

Bij een doorlopend krediet lost een kredietnemer maandelijks een vast bedrag of percentage van het krediet af. Daarnaast heeft de kredietnemer de mogelijkheid om extra schuld af te lossen. Hierdoor komt er weer extra krediet vrij, want het afgeloste bedrag kan meteen weer opgenomen worden. Wanneer de kredietlimiet is bereikt kan de kredietnemer niet meer geld opnemen, tenzij hij of zij weer een deel van het krediet aflost.

Een hoog kredietlimiet is prettig voor een kredietnemer, omdat op deze manier snel over veel geld beschikt kan worden. Het nadeel hiervan is dat de kredietnemer gemakkelijker meer leent dan nodig is en dientengevolge ook meer terug moet betalen. Een laag kredietlimiet is daarom veiliger, maar biedt wel minder bestedingsruimte wanneer dat gewenst is.