Leendert Brouwer

CBG|Familienamen

Gepubliceerd op 19-06-2017

Plat

betekenis & definitie

1. Een plat(te) of platje is een benaming voor een slimmerik, een schelm, een geslepen persoon. Vergelijk in dit verband bijvoorbeeld Platte Tijs, een beruchte rover uit de 18de eeuw (in Noord-Holland) en de zegswijze 'een platte Jan' of 'een platte Peer' voor een slimmerd of een geslepen mens.

2. Schipper van een plat, waarmee in Noord-Holland een platboomde boerenschuit met platte achtersteven wordt bedoeld en elders ook een soort botter, vgl. het Platje van Maassluis. De naam Plat is dan onder meer een equivalent van Kwak(man) en Quak.

Hierbij willen we ook refereren aan de bijnaam De Platjies voor een tak van de familie Spaargaren te Aalsmeer. Deze tak heeft zijn bijnaam aan weer een andere platte bodem te danken, namelijk die van de aardbeienplatten, de platte aardbeienmanden die zij gebruikten.

3. Wonend op een plek die (het/de) Plat wordt genoemd, bijvoorbeeld duidend op een vlak terrein of een ondiepe heideplas in Drente; vgl. Van der Plaat. Zo kunnen Engelsen met de naam Platt hun 'roots' vinden bij Platt, benaming van een planken brug in Lancashire, of in het dorp Platt bij Rusholme, Manchester.