Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

weggeefwinkel

betekenis & definitie

De eerste Nederlandse weggeefwinkel werd op 6 januari 1999 geopend aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden De winkel is een initiatief van Eurodusnie, een anarchistisch collectief dat zich verzet tegen ‘de dominante rol van de geldeconomie’. Aanvankelijk was de winkel slechts één dag per week open, maar in oktober waren dat er al vier. In een reportage schreef NRC Handelsblad:

Het assortiment van de Weggeefwinkel is breed: kleding, boeken, voedingsmiddelen, keukengerei, speelgoed, elektrische apparaten en meubilair. [...] Alle artikelen zijn tweedehands en worden aangeboden door mensen die ze niet meer nodig hebben. De meeste ‘klanten’ die spullen komen halen, brengen zelf zakken vol goederen mee voor de winkel.
De Weggeefwinkel ‘draait’ heel behoorlijk. Waren het aanvankelijk vooral studenten en buitenlanders die binnenliepen, inmiddels heeft de Weggeefwinkel ruim duizend bezoekers per week, uit alle geledingen. In principe mogen de ‘klanten’ alles wat ze mooi vinden mee naar huis nemen. Alleen van de kledingstukken en boeken mag men maximaal vijf stuks per keer meenemen. Want zoals in de winkel aan de muur hangt: ‘Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’.

Als het aan Eurodusnie ligt, zullen in andere steden vergelijkbare winkels worden geopend, waarmee de kans toeneemt dat weggeefwinkel een soortnaam wordt. Om een en ander te bevorderen heeft het collectief een Weggeefkrant gemaakt, waarin wordt uitgelegd hoe een weggeefwinkel het beste kan worden opgezet.

Vergelijk minimawinkel, taarting en weggeefeconomie.