Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

warchalking

betekenis & definitie

‘De internetwereld heeft er weer een nieuwe hype bij, warchalking. Met krijt wordt op muren en voetpaden aangeduid waar een draadloze internettoegang beschikbaar is’, aldus De Standaard op 19 augustus 2002.

Veel bedrijven beschikken tegenwoordig over draadloze computernetwerken. Die maken gebruik van zenders. Maar doordat die zenders niet goed worden beveiligd kun je er ook als buitenstaander gebruik van maken. De Standaard:

Als nomaden struinen de muursurfers in de steden rond met hun laptop en duiden voor hun collega-surfers met krijt aan op welke plekjes je draadloos het Net op kunt. Steden zoals Londen en San Francisco zijn al volledig in de ban van het warchalking. Brussel volgt zeker.

Het is echter de vraag of dit juist is. Het tijdschrift Computable noemde het nieuws over warchalking op 11 oktober 2002 een ‘komkommer’:

Een jaar geleden meldde Computable dat het gros van de draadloze netwerken in de Amsterdamse binnenstad totaal niet bleek te zijn beveiligd. Het goede nieuws is dat het elders in de wereld niet anders is. Wardrivers is de geuzennaam voor lieden die gewapend met schootcomputer, gps-ontvanger en de juiste software rondrijden en systematisch deze plekken waar ‘vrije internettoegang’ wordt aangeboden, in kaart brengen. De Engelsman Matt Jones bedacht vervolgens dat het wel handig zou zijn als je op straat direct zou kunnen zien waar er draadloos gesurft kan worden. Hij bedacht drie symbolen waarmee je met krijt op muren en trottoir kon aangeven of er een netwerk in de lucht was, of het met WEP (Wireless Equivalent Privacy) was beveiligd of dat het echt goed afgesloten. De term warchalking was een feit.
Een blik op zijn website leert dat de ontwerper Jones achteraf spijt heeft van zijn vondst, die dankzij het internet babbelcircuit en enkele publicaties in een mum van tijd de wereld over ging. In juni lanceerde hij zijn idee, inmiddels wordt zijn site geteisterd door tienduizend bezoekers per dag. En hij wil helemaal niet het epicentrum worden van deze beweging. Jones constateert enigszins zuur dat er inmiddels veel meer over die krijtsymbolen is geschreven dan dat er daadwerkelijk is opgekalkt.

Overigens is warchalking gevormd van war ‘oorlog’ en to chalk ‘krijten’.