Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

wappen

betekenis & definitie

In december 1999 begon KPN samen met Nokia en dertig informatie-aanbieders met M-info, een interactieve dienst die het mogelijk maakt met een speciale mobiele telefoon (van Nokia) onder meer kaartjes te bestellen, het nieuws te volgen, te beleggen en te e-mailen. De technologie die voor deze dienst wordt gebruikt heet Wireless Application Protocol, afgekort WAP. Vandaar dat KPN het werken met zo’n mini-internetmachientje wappen noemde. De Volkskrant schreef erover op 28 oktober 1999:

Hoe snel de nieuwe service is, hangt volgens KPN vooral af van de leveranciers zelf. Die snelheid is van belang, omdat de gesprekskosten snel kunnen oplopen bij de van Internet bekende wachttijden. Wel wijst KPN er op dat M-info vooral bedoeld is voor in principe snelle diensten als het bestellen van een bioscoopkaartje; het uitzoeken van een vakantie kan de klant beter thuis achter de computer doen. Hoe groot de belangstelling zal zijn, weet KPN niet; ‘wappen’ is nog nergens grootschalig ingevoerd. Wel vreest het telecombedrijf nu al voor een tekort aan toestellen door de grote internationale vraag. WAP-toestellen van andere fabrikanten als Ericsson, Motorola en Siemens komen pas binnenkort op de markt.

Volgens de krant zou de mobiele telefoon door al die informatie op het afleesschermpje uitgroeien tot een oogtelefoon — ook een nieuw woord, zij het dat dit maar één keer is aangetroffen, terwijl wappen bijvoorbeeld ook werd gebruikt door het Algemeen Dagblad. Begin december 1999 schreef die krant: ‘De Nokia 7110 ziet er — afgezien van een iets groter schermpje — uit als een gewone mobiele telefoon. Je kunt er prima mee bellen, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Behalve dan de eerste keer, om de M-infodienst bij KPN te activeren. Daarna kan het wappen beginnen.’ Het Parool noemde het wappen eind december ‘een bezigheid die na een weekje proberen vooral een tijdrovend speeltje blijkt te zijn’.

De integratie van internetdiensten en mobiele telefonie wordt wel m-commerce genoemd, van ‘mobiele commercie’. Het is de draadloze tegenhanger van e-commerce. Ook m-commerce debuteerde in 1999 en wel in oktober.

Vergelijk belboom, Talkie kids phone en zendkraan.