Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

tankcam

betekenis & definitie

Een tankcam is een op een tank gemonteerde (digitale) camera die beelden van militaire operaties via een satellietverbinding rechtstreeks doorzendt aan een televisiezender, zodat de gevechtshandelingen live kunnen worden gevolgd via de massamedia. We maakten kennis met de tankcam na het uitbreken van de oorlog in Irak. In de Nederlandse media debuteerde het woord op 24 maart 2003, in een bericht van Marc Chavannes in NRC Handelsblad:

Amerika is, net als de meeste andere landen, gekluisterd aan alle media die de oorlog bijna van binnenuit verslaan. De Tankcam, die uren de opmars door woestijn laat zien, is een verworvenheid die we niet snel meer loslaten in een volgend conflict. Maar voor familieleden is de vooruitgang zeer relatief.

Een paar dagen later schreef de Volkskrant over deze twijfelachtige noviteit:

De spectaculairste vernieuwing is zonder twijfel de ‘tank-cam’, de camera die rechtstreekse beelden uit de woestijn in de huiskamer brengt. Wij zien hier vooral de camera’s van CNN, die met de Amerikaanse troepen mee optrekken, of die van het Britse Sky News. In de Verenigde Staten maakt CBS News de blits met zijn Humvee, een in Dubai gekocht militair voertuig dat helemaal is opgetuigd als mobiele oorlogsstudio. Er zijn vijf camera’s aan boord, er is stroom van een eigen generator, en een eigen verbinding met de satelliet.

Er zijn de afgelopen jaren diverse samenstellingen gevormd met cam (als verkorting van camera), meestal als achtervoegsel maar soms ook als voorvoegsel. Voorbeelden zijn digicam (1995), webcam (1996), netcam (1998), beachcam (1999), weercam (1999) en camgirl (2000). Van deze woorden komt webcam verreweg het vaakst voor.

Vergelijk as van de wezels, Bagdadograd, embedded journalist, freedom fries, Irakificatie, magnetronbom, militainment, MOAB, mvw, onthoofdingsaanval, Sahafisme en shock and awe